Chokoladeselskabets Nyhedsbrev Nr. 75 • 20. august 2009
(Fortsat fra forrige side)
På den anden side vil de fleste folk gerne forkæle sig selv og andre med god kvalitet. Med et enkelt tal er det er næsten bare et spørgsmål om "ja" eller "nej".. dvs. over 70 % = ja, under 70 % = nej. Det er noget folk kan lide. Man behøver jo ikke engang at smage på chokoladen!!! Som det er i dag, har jeg mistanke om, at det i en vis grad er forbrugerne, der styrer chokoladefabrikanterne. Førstnævnte har fået tudet ørerne fulde med, at en høj kakaoprocent er "godt", og en producent kan sætte gode salgstal over styr, ved at lancere en kakaoprocent på f.eks. 65 % uanset, om man selv mener, at den smager bedst med netop den kakaoprocent. En reprogrammering tager tid!!! Det er efterhånden så indgroet i mange folk, at de sandsynligvis ville fravælge 65% chokoladen udelukkende på baggrund af, at kakaoprocenten er under 70. Men vil jo gerne være med på moden og lyde som om man ved, hvad man taler om. Mange mørke råchokolader ligger i dag på 70 % eller derover og lur mig om ikke mange producenter har lagt dem deroppe fordi de har følt et (bevidst eller ubevidst) pres fra forbrugere eller detailhandel. I en samtale med Lars Christensen, innovationsdirektør hos Toms, har han bekræftet at det faktisk har været tilfældet. På Toms Chokolade opererer man med to begreber: "motorvejen" og "margueritruten", for henholdsvis konsumprodukterne og reference-produkterne. Her er der til stadighed et ønske om at hæve det generelle niveau, selvom de godt er klar over, at en fabrikant i deres størrelse ikke udelukkende kan følge "margueritruten".
Så selvom den ideelle verden hos Toms og de andre seriøse fabrikanter er én, hvor kakaoprocenten spiller andenviolin, så må man også tilpasse sig forbrugerne og markedet.
Den sidste faktor Tom Hansen nævner i sin artikel, er "ernæring". Dette har jeg et lidt ambivalent forhold til. Chokolade indeholder en del kemiske stoffer, der kan have positive effekter på helbredet. Hér vil en højere kakaoprocent i de fleste tilfælde betyde et øget indhold af disse stoffer og derved en øget sundhedsfremmende effekt. Dette vil også resultere i en øget efterspørgsel efter de høje procenter. Rødvin, te, frugter, grønsager, safter, ekstrakter etc . etc. har også indhold af gavnlige stoffer, sammenlignelige med dem, der findes i mørk chokolade. Der florerer en del historier på nettet og i diverse helse- og dameblade, om chokoladens gavnlige effekter kroppen. Der er skam også foretaget en hel del videnskabelige undersøgelser af emnet. Men uanset indholdet af gavnlige stoffer, indeholder chokolade store mængder fedt og sukker. Vil man endelig være sund, så er det ikke chokolade man skal vælge frem for en banan, en kop te eller en løbetur i skoven. Jeg synes stadigvæk, at chokolade bør betragtes som et nydelsesmiddel. Så kan det andet være en bonus. Der er dog flere firmaer, der mener det anderledes og enten har markedsført eller udvikler produkter med særligt højt indhold af de gavnlige stoffer. Tiden må vise om det for alvor bliver en succes. Kampagnen "6 om dagen" kommer nok aldrig til at anbefale "6 plader af den mørke".
Der er dog heldigvis mange, der ikke følger trenden. Blandt andet lancerer Valrhona til september en ny Grand Cru chokolade på 62 %. Procenten er udelukkende valgt, fordi de mener, at den optimale smag ligger der. Toms chokolade har med deres "A Xoco" serie udelukkende fokuseret på den optimale smag af råchokoladerne, hvorfor man møder kakaoprocenter mellem 64 og 70 %. Kun én ud af fem er på 70 %. Resten ligger under. Den franske producent Michel Cluizel's enkeltfarmschokolader, ligger mellem 64 og 67 %. Der er selvfølgelig mange andre producenter, med chokolader, der ligger under 7 0%
Vi chokoladeentusiaster kan nok ikke påregne at få alle andre til at interessere sig kakaobønnekvalitet, vækstbetingelser og fremstillingsprocesser. Men derfor er det ikke omsonst at forsøge at hæve det generelle niveau og bremse forfladigelsen af folks opfattelse af mørk chokolade. Første trin i den moderne chokoladeevolution er lykkedes over al forventning og høje kakaoprocenter er nu standarden. Nu er næste evolutionstrin klar til at blive betrådt for at få folk til at stole på deres smagsløg.
Tom Hansen's artikel "Kakaoprocenten om på bagsiden", kan findes på følgende adresse:
www.chocoholic.dk/artikler.html
Chokolade findes ikke kun som bønner. Chokoladeblomsten, også kendt under det latinske navn Cosmos astrosanguineus, stammer fra Mexico men trives godt i de danske have og kan findes på planteskoler og undertiden i almindelige butikker som Føtex og Brugsen.
Blomsten dufter lækkert af chokolade, men vi anbefaler dog ikke, at man spiser den i stedet for den ægte vare.