Chokoladeselskabets Nyhedsbrev Nr. 75 • 20. august 2009
Af redaktionen
Da de danske butikker ikke bugner af chokolade på 100 % kunne redaktionens kære medlem, Peter, ikke dy sig for at købe et mindre arsenal af 100 % chokolade på sin tur til London. Det skulle redaktionen naturligvis smage, hvilket du, kære læser, kan læse mere om nedenstående. Der indgår 10 forskellige 100 % chokolader i teksten, som er afbilledet og omtalt herunder.
Følgende smagning af forskellige 100 % chokolader skal ikke ses som et indslag i debatten om kakaoprocent kontra kvalitet. Erfaringerne har indtil videre været, at de alle har været meget kraftige i smagen, med en bitter og tør fornemmelse i munden. Ingen nydelse! Testen har heller ikke til formål at finde en (i "normale" mængder) smagsmæssigt tilgængelig chokolade, idet ingen i smagspanelet nærer nogen forhåbninger om, at sådan én findes blandt 100 %'s chokolader. Vi vil derimod gerne undersøge, om de smagsforskelle, der findes i "normale" chokolader også genfindes hér, eller om de drukner i den meget kraftige chokoladesmag.
Kraftig og spændende duft af chokolade. Meget bitter, toner af egetræ. Tør og lidt besk men kort eftersmag.
Mere frugtagtig duft og ikke så kraftig som den forrige. Mere blød, ikke så tør og ikke helt så bitter som den forrige. Overraskende mild af en 100 %. Stærk uden at være helt besk. Eftersmagen varer længere og er kraftig. En korn/nøddeagtig smag (nogle tænkte på popcorn).
Ikke så kraftig duft og smag. Lidt neutral røget, bitter. Kort smag men lang røget eftersmag. Ikke helt så behagelig som den forrige.
Dufter frugtagtig og mild/behagelig. Blød smag. Smelter i modsætning til de andre. Mild smag. Stadig lidt bitter, men alligevel mild i forhold til de andre. Måske meget god til mousser eller vildt-saucer (men ikke for meget!).
Kaffe/tobaks/træagtig duft. Meget syrligt smag. Man kan godt smage, at det er manjari uden sukker, men man mangler virkelig sukkeret! Uha.
Mild frugtagtig duft. Besk smag. Lidt fedtet konsistens. Kort smag. Mere enkel smag med en kort eftersmag, der er lidt udefinerbart.
www.paulayoung.co.uk
(Købt på Artisan Chocolats stand i Selfridges) Dufter godt. God chokoladeduft. Smelter ikke særligt meget på tungen. Slet ikke lige så bitter som den forrige. Overraskende mild men lidt kedelig/unuanceret smag.
(Købt i Sverige) Dufter af the og lidt frugt. Meget tør først og så kommer de frugtagtige toner frem og lidt bitter/brændte toner til sidst. Meget mere spændende end den forrige. Spændende variation. God eftersmag der fylder i munden. En af de bedste, vi har smagt.
Kraftig sød-syrlig chokoladeduft. Godt knæk. Svag nøddesmag, der dukker op lidt efterhånden. Ikke særlig kraftig smag. Lidt fed. Lang eftersmag (som en bemærker - den er ikke til at komme af med). Ikke særlig klart defineret smag.
Lidt syrlig/besk duft. Blød. Forholdsvis diskret smag der dukker op efter et stykke tid. Lidt frugt-sød smag. Ikke særlig karakteristisk. Kunne godt gå for en 85%. Forholdsvis kort smag.
Vi var spændte på, om vi kunne smage forskel på de forskellige 100 % chokolade, eller om de bare alle smagte "stærkt" og kraftig. Det viste sig, at der er utrolig stor forskel på smagsnuancerne i chokoladerne, og man kan let forestille sig, hvordan kager, mousser, sovse osv. vil tage sig forskelligt ud alt efter anvendte chokolade.
(Fortsættes på næste side)