CHOKOLADESELSKABETS NYHEDSBREV NR 41 MAJ 2003

BROSTRÆDE IS - BARNDOMMENS ISVAFFEL!
lavet på de oprindelige opskrifter uden tilsætningsstoffer

Den 22. november 1922 grundlagde Engelbrecht Nielsen en isbutik i Helsingør, som er gået hen og blevet en institution i dette område. Enhver helsingoraner, opvokset i byen, kender isvaflen og står jævnlig i kø for at genopleve barndommens ultimative isoplevelse.

Butikken, som i dag drives af Engelbrechts 3 børnebørn, bager fortsat sine egne vafler og laver sin egen is på de oprindelige opskrifter fra 1922. Der er altså ikke sket nogen ændringer af isvaflen gennem årene, bortset fra at råvarerne ikke længere er lige så gode, udtaler Lene Due Berthelsen, som fremhæver, at der udelukkende bruges dansk fløde og ingen tilsætningsstoffer.

Vaflerne er tykke og knasende sprøde, mens isen fås i 5 varianter: vanille, jordbær, chokolade, nougat og pistacie, hvor pistacieisen er eneste nyhed i sortimentet inden for de sidste 20 år. Der holdes naturligvis fast i traditionerne og nostalgien i det lille hyggelige brostensbelagte stræde i Sundbyen.

Hvor: Brostræde, Helsingør.
Sæson: medio marts til 1. november.

IS-STEDER I KØBENHAVNS OMEGN
AF MERETE AASELUND

Når lysten til is melder sig, er det rart at vide, hvor man skal gå hen og søge tilfredsstillelse. Vi giver her en lille oversigt over nogle dejlige is-steder i København og omegn.

Et godt bud på en sommer-is-vaffel er fra ParadIs på Sankt Hans Torv på Nørrebro. Måske har du passeret butikken og set den lange kø foran. Opgiv ikke på forhånd, men tag dig tid til at vente i køen og få en frisk og lækker is-oplevelse. Isen er højst 24 timer gammel når den lander i din vaffel, den er lavet på mælk og den indeholder friske råvarer - kirsebærisen smager således dejligt af kirsebær!

Et must for en entusiast er naturligvis chokoladeisen, men man kan også vælge mellem klassikere som jordbær, pistacie og vanille og mere ”moderne” varianter som After Eight, lakrids eller nogle af de mange andre fristere. Isen fås i bæger, vaffel og ”tag-med-hjem-bokse”.

Du skal ikke sende bekymrede tanker til din bikini-form, for isen har et maksimalt fedtindhold på 5%, så hold dig endelig ikke tilbage.

Kommer du ikke lige forbi ParadIs er Bravissimo, som ligeledes er en mælkeis og dermed et andet bud på en bikinivenlig is, en oplagt mulighed for nydelse. Også hos Bravissimo findes et utal af smagsvarianter. Isen er let og lækker og frisker godt på en varm sommerdag.

Bravissimo kan blandt andet købes i Magasin på Kgs. Nytorv og fås også i bæger, vaffel samt ”tag-med-hjem-bokse”.

Nyhavn er et yndet turistmål om sommeren hvor målet med besøget ofte er en middag eller en fredagsøl med vennerne. Men også Nyhavn kan byde på en is-oplevelse. Her er det måske ikke nødvendigvis isen, som er fra Premier/Nestlé, som man skal gå efter, men derimod den samlede oplevelse. Vaflerne er nemlig hjemmebagte!

Er man til en kæmpe-isvaffel, og kan man holde ud at stå i kø, er Lydolph på Strandvejen i Hellerup et besøg værd. Der er mere is end selv den mest hærdede is-spiser kan magte, men isen er kult og skal opleves!

Priserne ligger alle steder mellem kr. 20,- og 25,- for en vaffel med 3 kugler.

Endelig er der til den lille lyst kommet et nyt og forfriskende indslag i pind-is-verdenen. Det lille firma Hawai-Is tager konkurrencen op med den store giganter og sælger herlige is fra deres lille gule is-bod på Strøget i København. Spot boden og prøv en af deres ispinde eller -vafler.

Vil man tilfredsstille is-lysterne hjemme, er der flere bud på gode isoplevelser. Du har garanteret din egen favorit, men prøv en af de følgende.

Den bevidste forbruger kan i Irma købe den pragtfulde økologiske Skee Is, som fremstilles af frisk mælk. Smagsvarianterne er jordbær, vanille, chokolade og en anderledes frisk hyldeblomst-is. Fås i bøtter med 400 gram til kr. 29,95.

Morten Heiberg fremstiller en helt igennem lækker is af de bedste råvarer – præcis som den hjemmelavede flødeis – og så lidt til. Ingredienslisten afslører de bedste råvarer som bourbon vanille og 56% Valrhona ckokolade. 16% af isens indhold er chokolade. Kan købes i bl.a. Irma, hvor prisen er kr. 31,95 for ½ liter.

Læs mere på følgende hjemmesider:

Morten Heibergs Is

Bravissimo Is