CHOKOLADESELSKABETS NYHEDSBREV NR 40 APRIL 2003

CHOKOLADEADRESSER I ENGLAND

The Chocolate Society Shop and café
36 Elisabeth Street
London SW1W 9 NZ
Tel: +44 (020) 7259 9222 www.chocolate.co.uk
Stort udvalg af hjemmelavet kvalitetschokolade og Valrhona.

L’Artisan du Chocolat
89 Lower Sloane Street
London SW1 W8DA
Tel: +44 (020) 7824 8365
Håndlavede chokolader, trøfler og kager, samt Valrhona.

Rococo 321 King’s Road
London SW3 5EP
Tel: +44 (020) 7352 5857 www.rococochocolates.com
Økologiske chokolader, Valrhona.

Theobroma Cacao
43 Turnham Green Terrace
London W4 1RG
Tel: +44 (020) 8996 0431
Håndlavede chokolader og kager samt stort udvalg af kvalitetschokoladeprodukter til hjemmebageren.

Valvona and Crolla
19 Elm Row
Edingburgh EH7 4AA
Tel: +44 (0131) 556 6066 www.valvonacrolla.co.uk
Stort udvalg af chokolade incl. Valrhona.

Bettys of Harrogate Bettys
Café Tearoom, Harrogate

1 Parliament Street
Harrogate HG1 2QU
Tel: (01423) 502746
Bettys Café Tearoom, Ikley
32 The Grove
Ilkley LS29 9EE
Tel: (01943) 608029
Bettys Café Tearoom, Northhallerton
188 High Street
Northallerton DL7 8LF
Tel: (01609) 775154
Little Bettys, York
46 Stonegate York Y01 8AS
Tel: (01904) 622865
Bettys Café Tearoom, York
6-8 St. Helens Square
York Y01 8QP
Tel: (01904) 659142 www.bettysandtaylors.co.uk
Tearooms og butikker, der sælger hjemmelavede kager og chokolade. Det oprindelige og mest berømte er the Edwardian Imperial Tearooms i Harrogate.

Kilde:chocolate” af Linda Collister
(Ryland Peters & Small 2002)

ENGLAND - ET ULAND FOR CHOKOLADEELSKERE?
AF METTE RYTGAARD

Englænderne spiser næsten den samme mængde chokolade per indbygger (7.8 kg i 2001) som danskerne (8.4 kg i 2001), fortrinsvis mælkechokolade og chokoladebars. Englændere foretrækker øjensynlig den "cremede" og milde smag i mælkechokolade, ligesom de altid drikker te med mælk. Cadbury er langt det største mærke, og de lilla pakker med mælkechokolade, mælkechokolade med nødder, mælkechokolade med rosiner, osv. i alle tænkelige størrelser finder man overalt i supermarkeder og kiosker.

John Cadbury åbnede sin fabrik i 1824 med ønsket om at gøre chokolade tilgængelig for alle – og man må sige at det lykkedes fuldt ud! Hans ide var, at denne sunde og styrkende spise ikke kun skulle nydes af de rige, og han - og hans sønner efter ham - blev hurtigt den største chokoladeproducent i England. De opkaldte deres mørke chokolade ”Bournville” efter den landsby, de havde bygget til deres arbejdere. Cadbury lancerede ”Dairy Milk” specielt for børn, hvor hver chokoladebar indeholdt mælk svarende til et halvt glas.

Begge mærker findes den dag i dag, men hvor ”Dairy Milk” (i den lilla pakke) ikke er noget særligt at skrive hjem efter (mine børn elsker den dog), så findes Bournville i en udgave med 76% kakaomasse uden ”fremmede fedtstoffer” og smager faktisk udmærket.

Chokolade med pebermynte som f.eks. After Eight finder man ligeledes overalt, ligesom navne som Kitkat og Milky Way har været kendte i årtier. Men det kan være svært at opdrive mørk kvalitetschokolade. Der har været få forsøg på at lave filialer af øvrige europæiske kvalitetsmærker i større engelske byer, f.eks. har ”Godiva” et par butikker i London. Den mest succesfulde er dog den engelske ”kæde” Thorntons, der har butikker overalt i England. Her kan man købe både fyldte, støbte figurer eller plader med ren chokolade – alle ”tro” mod den traditionelle engelske chokoladesmag.

England er altså ikke ligefrem et mekka for kvalitetschokolade. Jeg kender en franskmand, der bor i London. Da jeg spurgte ham, hvordan han overlever, sukkede han dybt og sagde: ”Kan du ikke skrive om, hvor meget jeg lider, så vil Chokoladeselskabets medlemmer sikkert føle medlidenhed med mig og sende mig en masse god chokolade... ”. Men han klarer sig alligevel, for langt de fleste større supermarkeder har faktisk Lindt Excellence 70%.

Men også i England er der nye toner på vej! I 1991 grundlagde tre chokoladeentusiaster nemlig ”The Chocolate Society”. Et af de vigtigste formål er at gøre opmærksom på den enorme forskel, der er på den chokolade, som kokke og chocolatier'er betragter som chokolade, og på den chokolade, der dagligt konsumeres i tonsvis, og hvis hovedbestandel ikke engang er kakao, men sukker, vegetabilsk fedt og mælkepulver.

Det har bevirket, at der i de sidste 10 år er åbnet en række nye butikker, der sælger kvalitetschokolade, ligesom Valrhona nu kan købes i fire stormagasiner Harrods, Harvey Nichols, Selfridges og Fortnum and Mason.

The Chocolate Society er gået endnu et skridt videre: De producerer selv fyldte chokolader og har åbnede i 1996 en lækker lille butik i Elisabeth Street ikke langt fra Victoria Station i London, hvorfra man også kan købe per postordre. I butikken er der også en lille cafe, hvor man kan nyde te, kaffe eller varm chokolade (hvert glas indeholder 30g ren chokolade). Jeg besøgte butikken, da jeg var i London for nylig – hylderne bugnede med god chokolade, alle typer Valrhona, økologiske chokolader – og de flotteste fyldte chokolader jeg længe har set!

Det koster 70£ for et livsvarigt medlemskab. Man får to nyhedsbreve om året og en velkomstpakke indeholdende et udvalg af deres chokolader. The Chocolate Society har omkring 3000 medlemmer (2001).

Kilder: ”A passion for chocolate” (Cassel & Co 2001), www.chocolate.co.uk og www.caobisco.com