|
 |
CHOKOLADEADRESSER I ENGLAND
The Chocolate Society Shop
and café 36 Elisabeth Street London
SW1W 9 NZ Tel: +44 (020) 7259 9222 www.chocolate.co.uk
Stort udvalg af hjemmelavet kvalitetschokolade
og Valrhona.
L’Artisan du Chocolat 89
Lower Sloane Street London SW1 W8DA Tel: +44
(020) 7824 8365 Håndlavede chokolader, trøfler
og kager, samt Valrhona.
Rococo 321 King’s Road
London SW3 5EP Tel: +44 (020) 7352 5857
www.rococochocolates.com
Økologiske chokolader,
Valrhona.
Theobroma Cacao 43 Turnham
Green Terrace London W4 1RG Tel: +44 (020) 8996
0431 Håndlavede chokolader og kager samt stort
udvalg af kvalitetschokoladeprodukter til
hjemmebageren.
Valvona and Crolla 19 Elm
Row Edingburgh EH7 4AA Tel: +44 (0131) 556 6066
www.valvonacrolla.co.uk
Stort udvalg af chokolade incl.
Valrhona.
Bettys of Harrogate Bettys Café
Tearoom, Harrogate 1 Parliament Street
Harrogate HG1 2QU Tel: (01423) 502746
Bettys Café Tearoom, Ikley 32
The Grove Ilkley LS29 9EE Tel: (01943) 608029
Bettys Café Tearoom, Northhallerton
188 High Street Northallerton DL7 8LF Tel:
(01609) 775154 Little Bettys, York
46 Stonegate York Y01 8AS Tel: (01904) 622865
Bettys Café Tearoom, York 6-8
St. Helens Square York Y01 8QP Tel: (01904)
659142 www.bettysandtaylors.co.uk
Tearooms og butikker, der sælger hjemmelavede
kager og chokolade. Det oprindelige og mest berømte er
the Edwardian Imperial Tearooms i
Harrogate.
Kilde: “chocolate” af
Linda Collister (Ryland Peters & Small
2002)
|
 |
| | |
|
ENGLAND
- ET ULAND FOR
CHOKOLADEELSKERE?
AF METTE
RYTGAARD
Englænderne spiser næsten den
samme mængde chokolade per indbygger (7.8 kg i 2001) som danskerne
(8.4 kg i 2001), fortrinsvis
mælkechokolade og chokoladebars. Englændere foretrækker øjensynlig den "cremede" og milde smag
i mælkechokolade, ligesom de altid drikker te med mælk.
Cadbury er langt det største mærke, og de lilla pakker
med mælkechokolade, mælkechokolade med nødder,
mælkechokolade med rosiner, osv. i alle tænkelige
størrelser finder man overalt i supermarkeder og
kiosker.
John Cadbury åbnede sin fabrik i 1824
med ønsket om at gøre chokolade tilgængelig for alle –
og man må sige at det lykkedes fuldt ud! Hans ide var, at
denne sunde og styrkende spise ikke kun skulle nydes af
de rige, og han - og hans sønner efter ham - blev
hurtigt den største chokoladeproducent i England. De
opkaldte deres mørke chokolade ”Bournville” efter den
landsby, de havde bygget til deres arbejdere. Cadbury
lancerede ”Dairy Milk” specielt for børn, hvor hver
chokoladebar indeholdt mælk svarende til et halvt
glas.
Begge mærker findes
den dag i dag, men hvor ”Dairy Milk” (i den
lilla pakke) ikke er noget særligt at skrive hjem
efter (mine børn elsker den dog), så findes
Bournville i en udgave med 76% kakaomasse uden ”fremmede fedtstoffer” og smager
faktisk udmærket.

Chokolade med pebermynte som f.eks. After Eight finder man ligeledes overalt,
ligesom navne som Kitkat og Milky Way har været
kendte i årtier. Men det kan være svært at opdrive
mørk kvalitetschokolade. Der har været få
forsøg på at lave filialer af øvrige europæiske kvalitetsmærker i
større engelske byer, f.eks. har ”Godiva” et par
butikker i London. Den mest succesfulde er dog den
engelske ”kæde” Thorntons, der har butikker overalt i
England. Her kan man købe både fyldte, støbte
figurer eller plader med ren chokolade – alle ”tro” mod den
traditionelle engelske chokoladesmag. |
 |
| | |
|
England er
altså ikke ligefrem et mekka
for kvalitetschokolade. Jeg kender en franskmand, der bor i London. Da
jeg spurgte ham, hvordan han overlever, sukkede han dybt og sagde:
”Kan du ikke skrive om, hvor meget jeg lider, så vil
Chokoladeselskabets medlemmer sikkert føle medlidenhed med mig og
sende mig en masse god chokolade... ”. Men han
klarer sig alligevel, for langt de fleste større supermarkeder har faktisk Lindt
Excellence 70%.

Men også i England er der nye toner på
vej! I 1991 grundlagde tre
chokoladeentusiaster nemlig ”The Chocolate Society”. Et af de vigtigste
formål er at gøre opmærksom på den enorme forskel, der er
på den chokolade, som kokke og chocolatier'er
betragter som chokolade, og på den chokolade, der
dagligt konsumeres i tonsvis, og hvis hovedbestandel
ikke engang er kakao, men sukker, vegetabilsk fedt og
mælkepulver.
Det har
bevirket, at der i de sidste 10
år er åbnet en række nye butikker, der sælger kvalitetschokolade, ligesom Valrhona
nu kan købes i fire stormagasiner Harrods, Harvey Nichols,
Selfridges og Fortnum and Mason.
The Chocolate Society er gået endnu et skridt videre: De
producerer selv fyldte chokolader og har åbnede i 1996
en lækker lille butik i Elisabeth Street ikke langt
fra Victoria Station i London, hvorfra man også kan købe
per postordre. I butikken er der også en lille cafe,
hvor man kan nyde te, kaffe eller varm
chokolade (hvert glas indeholder 30g ren chokolade). Jeg besøgte butikken, da
jeg var i London for nylig
– hylderne bugnede med god chokolade, alle typer Valrhona,
økologiske chokolader – og de flotteste fyldte chokolader jeg længe
har set!
Det koster 70£ for et livsvarigt
medlemskab. Man får to nyhedsbreve om året og en
velkomstpakke indeholdende et udvalg af deres
chokolader. The Chocolate Society har omkring 3000
medlemmer (2001).
Kilder: ”A passion
for chocolate” (Cassel & Co 2001), www.chocolate.co.uk og
www.caobisco.com
|
 |
| | |