Chokoladeselskabets Nyhedsbrev Nr. 75 • 20. august 2009
Tekst og foto Ronny Persson Aisinger og Rikke Gryberg
På besøg i Colombia fik den danske chocolatier Rikke Gryberg mulighed for at komme helt ind i hjertet af chokoladeproduktionen. Chocolate Santander åbnede plantager, fabrik, laboratorium og socialt ansvarlighedsprogram og bad hende arbejde med landets bedste kokke.
Som chocolatier hører man mange historier om høj kvalitet, de helt rigtige dyrkningsmetoder og det store sociale ansvar hos producenterne. For den tidligere danmarksmester i chokolade, Rikke Gryberg, var det derfor et kærkomment tilbud, da hun fik mulighed for at besøge kakaolandet Colombia og selv se, hvordan chokoladen, hun har valgt at bruge, bliver fremstillet.
"Jeg ville se, om det var sandt, at Chocolate Santander er førsteklasses kvalitetschokolade fra start til slut. Komme ud i plantagen og se hele processen. Og se, om deres sociale ansvarlighedsprogram holder stik i virkeligheden. Pressen har sagt så meget om, at fair trade ikke lever op til den standard, de burde, så det var vigtigt for mig at se, om det virkelig passer, det jeg står og fortæller mine kunder," siger Rikke Gryberg.
Hun er netop kommet hjem fra en 10 dages rejse sammen med den danske importør Ronny Aisinger. Og efter hendes eget udsagn har det været en forrygende tur.
"Det er et superfantastisk land. Der er luft, lys, sol og smil overalt. Byerne er rene og fine, og det er langtfra så fattigt, som jeg havde troet. Det er virkelig et land i udvikling med byer, der er fuldt ud på højde med Europas."
Holdningen til kvalitet slog Rikke Gryberg.
"Helt ned til den fattigste bonde er der en fornemmelse for kvalitet. Så selv hvis man ikke har ret meget, så
vælger man at spise og drikke de gode ting og være opmærksom på, hvordan man dyrker sine produkter på den bedste måde."
Rikke Gryberg blev inviteret ud for at se en af de kakaoplantager, som producerer kakao til Santander. Så efter fire timers bumletur på dårlige veje kom hun ud og se kakaotræerne fyldt med svulmende frugter i orange, gult og rødt.
"Det var interessant at se, hvordan kakaotræerne er mikset med andre typer træer i plantagen. Vi fik også forklaret, hvordan bønnen udvikler sig fra en lille blomst til selve frugten, og de skar frugterne op, så vi kunne se forskellen på de gode og de dårlige bønner."
Hun fik også set tørrings- og fermenteringsprocessen og firmaets eget gartneri, hvor de dyrker nye små kakaoplanter.
"Santander køber både fra helt små bønder og fra større, og alle bønderne har mulighed for at købe nye planter til halvdelen af prisen. Det synes jeg er ret fint. Men det var også overraskende at se, hvor gammeldags dyrkningsprocessen er."
Rikke fik også mulighed for at besøge chokoladefabrikken, hvor hun fik set hele produktionsprocessen og smagt på forskellige typer chokolade.
"Det overraskede mig, at de er så meget til mælkechokolade. Jeg havde jo troet, at i chokoladelandet ville de være til supermørk, god chokolade. Men 70 procent af deres omsætning til det lokale marked er mælkechokolade."
Santander er gourmetdelen af det store chokoladefirma National de Chocolates, og for Rikke Gryberg var det en oplevelse, at alle cheferne stod klar til at møde hende.
"Det er unikt, at man møder alle, helt op på direktionsgangen, og man bliver behandlet som en stjerne.
(Fortsættes på næste side)